GESCHIEDENIS

Tot de zeventiger jaren van de vorige eeuw was de familie Van Veldhuizen voornamelijk bezig met de zogenaamde lijndiensten. Eerst Veenendaal – Arnhem, later kwamen daar ook Nijmegen, Tiel, Deventer en Zutphen als bestemmingen bij. In de jaren die volgden maakten we de omslag naar het zogenaamde ‘ongeregelde vervoer’.

In 1987 werd er nog met vier mensen gewerkt: Gijs, Jos, Berth en één chauffeur. Vanaf dat moment groeide de zaak hard. Toen het bedrijf in 1990 werd overgenomen door de huidige eigenaren (destijds allebei vrachtwagenchauffeur) was het inmiddels gegroeid naar zes vrachtwagens.

En die groei hield aan. Daarom werd in 1995 de locatie aan de Transformatorstraat verkocht en werd bij de gemeente Veenendaal een stuk grond gekocht op bedrijventerrein ‘de Compagnie’. In een tijdsbestek van slechts dertien weken werd er op deze locatie een nieuwe vestiging gerealiseerd.

Nadat in juni 1995 de nieuwbouw in gebruik was genomen, begonnen in september de onderhandelingen met een ander Veenendaals transportbedrijf, de firma Mulder & Co, opgericht in 1948. Het oorspronkelijke doel was samenwerking maar uiteindelijk resulteerden de onderhandelingen in een overname; Mulder & Co werd onder de naam Van Veldhuizen Logistiek VOF toegevoegd aan Gebr. Van Veldhuizen Transport B.V. Daarmee was ons bedrijf was ineens gegroeid met acht mensen en evenveel vrachtwagens. Op dat moment hadden we 28 mensen in vaste dienst en een wagenpark van 24 vrachtwagens.

De overname maakte een nieuwe activiteit binnen ons bedrijf mogelijk: logistieke dienstverlening. In 2000 hebben we Van Veldhuizen Logistiek VOF toegevoegd aan Gebr. Van Veldhuizen Transport B.V. en in 2002 was die logistieke dienstverlening zo gegroeid, dat de loods aan de Storkstraat moest worden verdubbeld. Maar ook dat was al snel niet meer genoeg. In 2009 hebben we daarom een volgende stap gezet: de nieuwbouw op het Veenendaalse bedrijventerrein ‘De Batterijen’ die in juni van dat jaar in gebruik is genomen.

Meer dan 110 jaar na de oprichting is Van Veldhuizen nog steeds een familiebedrijf, met inmiddels de vierde generatie aan het roer. Van één man, één paard en één wagen zijn we uitgegroeid naar een moderne onderneming met 50 medewerkers en 40 trekkende en 25 getrokken eenheden.

Chronologisch overzicht

Oude-fotos-1

1902
Gijsberthus van Veldhuizen (geboren in 1866) neemt de bodedienst op Arnhem over van Evert Davelaar. De dienst werd destijds gereden met paard en wagen. De bedrijfsnaam wordt: G. van Veldhuizen & Zn. Het bedrijf wordt gevestigd in de Achterkerkstraat 13-15 in Veenendaal.

1914
De zonen Gerrit (geboren in 1895) en Adrianus (Jos) van Veldhuizen (geboren in 1889) nemen de zaak over van hun vader. De eerste vrachtwagen wordt in gebruik genomen en de bedrijfsnaam wordt: Gebroeders van Veldhuizen.

1935
Teunis (Teus) van Veldhuizen (geboren in1915), zoon van Jos van Veldhuizen, komt in de zaak.

1940
De inwoners van Veenendaal worden geëvacueerd. Bij deze vlucht voor het oorlogsgeweld brengt Gerrit van Veldhuizen het Veenendaalse gemeentelijke archief in veiligheid.

1944-1945
De broers Gerrit en Teunis van Veldhuizen rijden – de nodige gevaren trotserend – voor de voedselvoorziening.

Oude-fotos-2

1949
Gijsberthus (Gijs) van Veldhuizen (geboren in 1933), zoon van Gerrit van Veldhuizen, komt in de zaak.

1956
Adrianus (Jos) van Veldhuizen (geboren in 1941), zoon van Teunis, komt in de zaak. Hij blijft voor het bedrijf werken tot hij in 2000 gebruik maakt van de VUT-regeling.

1979
De bedrijfsnaam wordt gewijzigd in: Gebr. Van Veldhuizen Transport B.V.

1988
Na 86 jaar verhuist het bedrijf van de Achterkerkstraat naar de Transformatorstraat in Veenendaal.

1990
Het bedrijf wordt overgenomen door de zonen van Gijs van Veldhuizen: Berth Gerard (Berth) van Veldhuizen (geboren in 1963) en Dirk Hendricus Gijsberthus (Dick) van Veldhuizen (geboren in 1969) en. Jos van Veldhuizen heeft gebrek aan opvolging en ook hij verkoopt zijn aandelen aan Berth en Dick.

Oude-fotos-3

1995
Het bedrijf verhuist van de Transformatorstraat naar de Storkstraat in Veenendaal.

2002
Het honderdjarig bestaan wordt bekroond met het predicaat ‘Bij koninklijk besluit Hofleverancier’. En daar zijn we ontzettend trots op zijn. De loods aan de Storkstraat wordt verdubbeld.

2009
Nieuwbouw in Veenendaal: op bedrijventerrein ‘De Batterijen’ bouwen we een nieuwe, grotere loods die in juni 2009 in gebruik wordt genomen.